Met Carbon Equity worden mensen aandeelhouder van een schone economie

Fondsen. Het klinkt misschien ver van je bed maar het is waanzinnig belangrijk. “Geld bepaalt als geen ander hoe de wereld wordt opgebouwd”, zo stelt Jacqueline van den Ende, oprichter van Carbon Equity.

Met Carbon Equity worden mensen aandeelhouder van een schone economie

Fondsen. Het klinkt misschien ver van je bed maar het is waanzinnig belangrijk. “Geld bepaalt als geen ander hoe de wereld wordt opgebouwd”, zo stelt Jacqueline van den Ende, oprichter van Carbon Equity.

 

Ondernemen en investeren, Jacqueline heeft beide kanten van de medaille van dichtbij meegemaakt. Voordat ze Carbon Equity begon, reisde ze door Azië om verschillende bedrijven op te zetten. De ‘Funda’ en ‘bunq’ van de Filipijnen komen regelrecht uit haar koker. Daarna was ze werkzaam bij onder meer Peak, dat zich als investeerdersbedrijf met name op jonge startups richt. Kortgezegd besteedde ze de ene helft van haar carrière als ondernemer, en de andere als investeerder. Ze besloot deze twee ambities te combineren.

Carbon Equity begon vanuit het idee dat het moeilijk is om als particulier echt impact te maken met je geld. “De meeste 'groene fondsen' investeren in beursgenoteerde aandelen”, aldus Jacqueline. “Als je een aandeel Tesla koopt van een ander verandert er vrijwel niets in de reële economie. De impact hiervan is dus zeer beperkt. De meeste ESG-fondsen investeren daarnaast in bedrijven die niet direct vervuilend zijn - denk aan Apple of Google, maar niet in bedrijven die het klimaatprobleem daadwerkelijk oplossen.”

Investeren in klimaatbedrijven
Daarom geeft Jacqueline mensen de kans om op haar platform in klimaatbedrijven te investeren via zogenaamde venture capital en private equity fondsen. Deze fondsen worden gerund door professionele klimaatinvesteerders en investeren in technologiebedrijven die directe oplossingen aandragen voor het klimaatprobleem. Denk hierbij aan bedrijven op het gebied van ‘vertical farming’, staal zonder CO2-uitstoot, of batterijen voor opslag van duurzame energie.

Innovatie noodzaak in de hele waardeketen
“Alles om je heen stoot CO2 uit. Je fiets is dan een duurzame vervoerskeuze, maar er wordt ook veel staal voor gebruikt. Bij de granolabar als onderdeel van je ontbijt wordt kunstmest ingezet. En de productie van cement, dat veel in de bouw wordt ingezet, behoort tot de meest vervuilende industrieën”, aldus Jacqueline.

Gevraagd naar haar belangrijkste boodschap stelt Jacqueline dan ook dat in de hele waardeketen van alle producten innovatie nodig is om uitstoot te beperken. “Als je klimaatverandering niet oplost, dan doet de rest er ook niet zoveel meer toe. Dit, gecombineerd met de gedachte dat je het verschil maakt als je invloed hebt op waar kapitaal naartoe gaat, vat het verhaal van Carbon Equity samen.”

Met het platform investeren particulieren mee in zowel de vroege startupfase van bedrijven als ook de scale up-fase. In de eerste fase is er vooral kapitaal nodig voor innovatie en productontwikkeling. In de scale up-fase is er kapitaal nodig om zo hard mogelijk te groeien. Met het platform investeer je via de fondsen in ‘mandjes’ van zo’n 20 tot 200 klimaattechbedrijven. En daarmee wordt de particulier ook aandeelhouder van een schone economie.

Onomkeerbaar verroestsysteem als nieuwe energie
Form Energy is een indrukwekkend voorbeeld. Zij maken een batterij zo groot als een wasmachine met een ‘omkeerbaar verroestsysteem’. Tijdens het ontladen ademt de batterij zuurstof uit de lucht en zet het ijzermetaal om in roest. Tijdens het opladen zet de stroom de roest weer om in ijzer en ademt de batterij zuurstof uit. En dat levert weer energie op. Een soort fotosynthese, maar dan voor batterijen.

Een fantastische ontwikkeling, maar wel één van de lange adem. Bij Form Energy hebben 360 mensen er vijf jaar over gedaan om te onderzoeken hoe dit precies werkt. Allemaal om het grote energieprobleem op te lossen. Want natuurlijk zijn er wel nieuwe energievormen, maar de zon schijnt niet altijd op je zonnepaneel en de wind waait niet altijd door je windmolen heen. Form Energy biedt een consistentere mogelijkheid om energie op te slaan.

Via het platform van Carbon Equity dragen particulieren bij aan de ontwikkelingen van dit soort doorbraken. Mensen delen mee als het bedrijf winstgevend wordt, en stimuleren vooral een betere wereld.

Het is een race tegen de klok om onze planeet te beschermen. Aandacht voor tech als oplossing is nodig zodat Jacqueline de impact blijft maken die wij nodig hebben. Deel daarom dit verhaal met #techofjeleven.

 

Lees ook