AI-platform Nicolab ondersteunt arts bij diagnose voor beroertes 

Iedere minuut staat voor het slachtoffer van een beroerte gelijk aan 22 levensdagen. Bij de behandeling telt daarom iedere seconde. Het maakt het verschil tussen leven en dood.  

AI-platform Nicolab ondersteunt arts bij diagnose voor beroertes 

Iedere minuut staat voor het slachtoffer van een beroerte gelijk aan 22 levensdagen. Bij de behandeling telt daarom iedere seconde. Het maakt het verschil tussen leven en dood.  

 

Merel Boers richt Nicolab in 2015 op met haar andere co-founder. Met een kantoor pal naast het Amsterdam UMC wil ze met tech medische uitdagingen aanpakken. Ze is dan betrokken bij klinische onderzoek voor een nieuwe behandeling. Twee keer zo effectief blijkt het te zijn. Het is in een tijd dat er nog weinig echte steun is voor de absolute noodzaak voor technologie in de zorg. Iets dat de afgelopen jaren is gaan groeien. 

Maar innovatieve oplossingen komen nog steeds niet altijd tot hun recht vanwege het versnipperde en soms wat terughoudende zorgsysteem in Nederland. Het is niet altijd even makkelijk om een innovatie in te zetten en iedereen erachter te krijgen, terwijl het zoveel kan betekenen. 

Minuten winnen met AI 
Wereldwijd, en ook in Nederland, is een beroerte de tweede doodsoorzaak. Het is ook de meest voorkomende oorzaak van langdurige handicaps. 

Het is zorgwekkend dat 40 procent van de slachtoffers van een beroerte niet op tijd de juiste behandeling krijgt. Met de tijdsdruk in het achterhoofd is het ook een complexe behandeling. Een ambulance moet aanrijden. Dan moet er een CT-scan gemaakt worden, de juiste expertise moet aanwezig zijn in het ziekenhuis, met andere woorden: de hele logistiek is ontzettend ingewikkeld en neemt kostbare tijd in beslag.  

En dan te bedenken dat met iedere minuut de levensverwachting vermindert. Het Nicolab-platform van Merel moet grote vertragingen in het systeem voorkomen. Het biedt immers overzicht in de kritische en complexe logistiek. Zo vindt de levensreddende behandeling zo snel mogelijk plaats. 

Een beroerte is zonder expertise vaak lastig te herkennen met het blote oog. In 20 tot 25 procent van de gevallen worden de beroerte patiënten bij initiële diagnose gemist en wordt de beroerte niet behandeld. Als het de volgende ochtend toch een beroerte blijkt te zijn, is het veel te laat. Daardoor is het noodzakelijk dat er een platform als Nicolab als tweede paar ogen meekijkt bij het stellen van diagnoses. Op basis van data uit eerdere gevallen ondersteunt het platform bij het stellen van een accurate diagnose. Hoe meer data in het platform, hoe nauwkeuriger de diagnose.  

Ouderwetse CD-rom maakt plaats voor de cloud 
Eerdere ervaringen worden bij Nicolab verzameld in de cloud. Uniek in de medische wereld, die niet bekend staat als de meest progressieve industrie. Een voorbeeld: als een ziekenhuis een beroertepatiënt niet kan behandelen en doorstuurt naar een ander ziekenhuis, gaan de scans per CD-rom achter de patiënt aan. Een foutgevoelige methode, de CD kan immers verkeerd gebrand zijn of zoekraken. Bovendien werkt een CD-rom vertragend, omdat de beelden uit het andere ziekenhuis opnieuw uitgelezen moeten worden in een CD-rom station.

Niet als het aan Nicolab ligt. Vanaf het moment dat de patiënt in het ziekenhuis komt en de CT-scan wordt gemaakt, neemt het platform de logistiek over. De beelden worden naar een cloudomgeving geüpload en met behulp van notificaties kijken artsen vanuit een ander ziekenhuis of vanaf mobiel mee. Het algoritme heeft binnen 3 minuten een resultaat. En het platform zet direct alerts uit bij twijfel over een beroerte. Zo biedt het platform een centraal overzicht van bevindingen, conclusies en beelden. Een oplossing waardoor meer mensen en de gezondheidszorg geholpen worden. 

Bij de behandeling van een beroerte telt iedere seconde. Aandacht voor tech als oplossing is nodig zodat Merel de impact blijft maken die wij nodig hebben. Deel daarom dit verhaal met #techofjeleven.

 

Lees ook