Seenons: voor een wereld waarin afval het nieuwe goud is 

De manier waarop we met afval omgaan heeft een grote impact op het milieu. Europa kent een drastisch grondstoffentekort. Maar hoeveel rijke grondstoffen er ondertussen ook in ons afval verborgen liggen, we gooien het massaal in de verbrandingsoven. In veel gevallen nadat we de producten maar één keer hebben gebruikt. 

Seenons: voor een wereld waarin afval het nieuwe goud is 

De manier waarop we met afval omgaan heeft een grote impact op het milieu. Europa kent een drastisch grondstoffentekort. Maar hoeveel rijke grondstoffen er ondertussen ook in ons afval verborgen liggen, we gooien het massaal in de verbrandingsoven. In veel gevallen nadat we de producten maar één keer hebben gebruikt. 

 

De verbrandingsoven lijkt op het eerste oog de makkelijkste manier om van afval af te komen. Dat doen we in Nederland met meer dan 2 ton van het bedrijfsafval. Maar naar schatting kan minimaal een kwart nog prima hergebruikt worden. Tijd om op een andere manier over afval na te denken, stelt Joost Kamermans van techplatform Seenons

Afval weggooien economisch en ecologisch onverantwoord 

“Afvalverbranding is op zichzelf al zonde van de grondstoffen. Die worden immers uit alle hoeken van de wereld geïmporteerd. Al helemaal in Europa kunnen we grondstoffen echt niet meer zien als eindeloze bron”, stelt Joost.  

“De beschikbare materialen worden in de toekomst alleen maar duurder. Daar bovenop heeft afvalverbranding ook nog eens een behoorlijke CO2-uitstoot. Zowel economisch als ecologisch is het onverantwoord om afval weg te gooien.” 

Zijn bedrijf, opgericht samen met Jorn Eiting van Liempt, telt inmiddels 70 medewerkers. En dat terwijl het slechts 3 jaar geleden gestart is. Het bedrijf levert een platform dat afval een tweede leven geeft. Simpelweg door organisaties te koppelen aan logistieke partners, afvalverwerkers en producenten. 

Bedrijven gebruiken het platform om hun afval te beheren en hebben inzicht in hun impact: Seenons berekent hoeveel CO2 er wordt bespaard op basis van de aangemelde afvalstromen. Logistieke partners hebben de mogelijkheid om hun routes te optimaliseren, terwijl verwerkers het platform vooral inzetten voor een continue stroom grondstoffen. Die grondstoffen worden dan weer gebruikt om nieuwe producten te maken.  

Een wereld zonder afval 

“Op deze manier heeft afval veel meer waarde dan je zou denken als je naast een prullenbak staat”, stelt Joost. “We matchen jouw afval met een partij die er weer iets moois van maakt. Een samenwerking tegen het nodeloos verbranden van waardevol afval, met zowel economische als ecologische winst tot gevolg.” 

Hoewel Seenons het ophalen van particulier afval op termijn niet uitsluit, richt het techbedrijf zich nu met name op bedrijfsafval. Bedrijven hebben immers de meest waardevolle ‘afvalstromen’. Denk dan aan grote ladingen karton, glas of etensresten. Of in het geval van sommige bedrijven zelfs gespecificeerd tot bananenschillen of koffiedrab. Hoe zuiverder en specifieker de stroom, hoe meer het afval waard is. 

Een voorbeeld is het hergebruik van sinaasappelschillen. Voor een consument is het moeilijk om een vuilniswagen vol sinaasappelschillen bij elkaar te verzamelen, maar bij de sinaasappelpers in de supermarkt gaat dit al een stuk sneller. En hoewel sinaasappelschillen op het eerste oog onbruikbaar zijn, denkt het bedrijf Dik&Schil daar compleet anders over. Zij maken dankbaar gebruik van de sinaasappelschillen om alcoholische dranken van te maken.  

Op eenzelfde manier wordt overgebleven koffiedrab goed ingezet als basis voor inkt en zeep. Brood van de bakker is prima opnieuw te gebruiken voor bier. En zo zijn er talloze voorbeelden te vinden om afval opnieuw te gebruiken. Allemaal onderdeel van de ambitie om een wereld zonder afval te creëren. 

Rijksoverheid samenwerking

Seenons is het meest trots op de samenwerking die het is gestart met de Rijksoverheid voor circulair afvalverwerking. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil het afvaltransport op 475 locaties in Nederland op een duurzame manier inrichten en heeft daarvoor de hulp van Seenons ingeroepen. Om in de komende 8 jaar zoveel mogelijk afvalstromen nieuw leven te geven. Het doel is om in eerste instantie afvaltransport duurzaam in te richten en later de grondstoffen die nu nog als afval worden weggegooid, circulair te gebruiken. 

Trots op Nederlands ondernemerschap

“Het zijn juist dit soort impactvolle ambities die onze tech op de kaart zetten”, stelt Joost. “Nederland telt veel succesvolle ondernemers. Als geen ander weten we dat ondernemen spannend is en gepaard gaat met lef. Er is immers het risico dat het niet loopt zoals verwacht. We mogen trots zijn dat er in Nederland zoveel techondernemers zijn. Mensen die opstaan om een uitdaging op te lossen.” 

Door afval te recyclen, besparen we op schaarse grondstoffen en energie. Aandacht voor tech als oplossing is nodig zodat Joost de impact blijft maken die wij nodig hebben. Deel daarom dit verhaal met #techofjeleven.

 

Lees ook