Zicht in het onzichtbare met Single Quantum

Stel je eens voor. Data perfect veilig versleuteld. Codes kraken die nu nog niet te kraken zijn. Of nog nauwkeuriger een chirurgische ingreep bepalen. Dit zijn enkele toepassingen waar ze bij Single Quantum heel enthousiast over zijn. Hoe ze dit willen waarmaken? Door het verkennen van de wondere wereld van fotonen.

Zicht in het onzichtbare met Single Quantum

Stel je eens voor. Data perfect veilig versleuteld. Codes kraken die nu nog niet te kraken zijn. Of nog nauwkeuriger een chirurgische ingreep bepalen. Dit zijn enkele toepassingen waar ze bij Single Quantum heel enthousiast over zijn. Hoe ze dit willen waarmaken? Door het verkennen van de wondere wereld van fotonen.

 

Licht. Het is een van die dingen waar we in ons dagelijks leven niet vaak bij stilstaan. Maar het is eigenlijk heel bijzonder.

Detectie van lichtfotonen
Sommige soorten licht zien we, zoals de kleuren van de regenboog. Maar er zijn ook soorten die we niet kunnen zien, zoals radiogolven of röntgenstraling. Dat heeft te maken met de golflengte. Licht bestaat namelijk uit fotonen, dat zich zowel als een deeltje of als een golf kan gedragen. Single Quantum ontdekt hoe deze kleine fotonen zich verhouden tot de grote wereld met fotondetectietechnologie.

Van de laser in je printer tot de MRI-scan in het ziekenhuis, de belangrijkste technologieën van de 21ste eeuw waren niet mogelijk geweest zonder diepgaande kennis van licht. 

Maar wat betekent dit nu precies? Single Quantum ontwikkelt een meetinstrument dat het mogelijk maakt om fotonen preciezer te meten dan ooit tevoren. Dit stelt wetenschappers in staat om allerlei interessante toepassingen te ontdekken, van het verbeteren van computerchips tot het maken van supergevoelige sensoren.

Eerste prototype
Single Quantum is een spin-off van de TU Delft. Sander Dorenbos, een van de medeoprichters, komt in 2007 tijdens zijn PhD voor het eerst in aanraking met fotonendetectie. Met hulp van de universiteit verwerken Sander en zijn team de technologie in een prototype. Single Quantum was geboren. Het vervaardigen van de eerste prototype duurt bijna 10 jaar. 

In 2015 kwam Jessie Qin-Dregely aan boord. Jessie, COO van Single Quantum, heeft een achtergrond als ingenieur en een PhD in elektrische engineering. Na 10 jaar wetenschappelijk onderzoek in China, de VS en Duitsland, ging ze bij Single Quantum werken, waar ze zich richtte op de commercialisatie van de technologie en de groei van het bedrijf. Single Quantum is inmiddels uitgegroeid tot 60 medewerkers met meer dan 20 verschillende nationaliteiten en heeft honderden klanten over de hele wereld.

Toonaangevend onderzoek
Tot nu toe werken vooral wetenschappers met de fotonendetector. Door bijvoorbeeld de golflengte van de fotonen te meten, komen wetenschappers tot nieuwe inzichten in de fundamentele wetten van de natuurkunde. En daardoor leidt het tot verbeteringen in telecommunicatie, internet, zorg, maar ook tot nieuwe toepassingen, zoals geavanceerde sensoren, quantum computers, en kunstmatige intelligentie.

De potentiële toepassingen zijn indrukwekkend. 

Ongekende rekenkracht: De technologie is van groot belang voor de ontwikkeling van quantumcomputers. Deze technologie stuurt en meet namelijk qubits (de quantum equivalent van bits in een gewone computer) individueel, iets wat eerder onmogelijk was. Hierdoor voeren we complexe berekeningen sneller uit dan met conventionele computers. 

Hacker-proof verbindingen: Door middel van quantumcommunicatie maken we de communicatie tussen apparaten en systemen veiliger dan ooit tevoren. Dit betekent dat geheime informatie nog veiliger is en hacken nog moeilijker.

Medische beeldvorming: Neem bijvoorbeeld chirurgische ingrepen, zoals borstkankeroperaties. De potentiële technologie helpt om preciezer te bepalen welk weefsel gezond is en welk weefsel niet, waardoor er minder problemen ontstaan tijdens de operatie.

WeTransfer voor de ruimtevaart: Ook NASA en ESA hebben oog voor de detectietechnologie van Single Quantum. Zo werken ze samen aan een project waarbij ze een communicatieverbinding opzetten met een asteroïde genaamd Psyche, gelegen tussen Mars en Jupiter. De technologie speelt een cruciale rol bij het versturen van data. Door het gebruik van fotonische technologie in plaats van traditionele radiogolven, verzendt en ontvangt de deep space communicatielink veel grotere hoeveelheden data.

Kortom, Single Quantum is een ongelooflijke prestatie van moderne wetenschap en technologie. Het biedt de mogelijkheid om preciezer te meten en nauwkeuriger te communiceren dan ooit tevoren. Van medische technologie tot communicatie, Single Quantum is op weg om de wereld van de kleinste deeltjes te verkennen en ons leven te verbeteren

Van telecommunicatie tot de medische sector, de ontwikkeling van fotonendetectietechnologie is van groot belang voor de maatschappij. Aandacht voor tech als oplossing is nodig zodat Sander en Jessie de impact blijven maken die wij nodig hebben. Deel daarom dit verhaal met #techofjeleven.

 

Lees ook