Source van Rien houdt gezond voedsel toegankelijk

Er zijn steeds meer monden te voeden. En tegelijkertijd moeten we onze planeet beschermen, want het klimaat verandert steeds sneller. Hoe zorgen we dat iedereen toegang heeft tot gezond eten, zonder de aarde verder te belasten? Rien werkt aan een oplossing om schaars landbouwgrond optimaal te benutten.

Source van Rien houdt gezond voedsel toegankelijk

Er zijn steeds meer monden te voeden. En tegelijkertijd moeten we onze planeet beschermen, want het klimaat verandert steeds sneller. Hoe zorgen we dat iedereen toegang heeft tot gezond eten, zonder de aarde verder te belasten? Rien werkt aan een oplossing om schaars landbouwgrond optimaal te benutten.

 

Klimaatverandering
Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Maar door aanhoudende droogte als gevolg van de opwarming van de aarde staat de schaarse landbouwgrond onder druk. Daarnaast draagt de landbouw ook bij aan klimaatverandering. Het wordt steeds belangrijker om manieren te vinden om voedsel te verbouwen die bestendig zijn tegen een veranderend klimaat, en de voetafdruk van landbouw te verlichten.

Source oprichters Rien Kamman en Ernst van Bruggen zijn vastbesloten om hun missie te verwezenlijken: iedereen toegang geven tot gezonde voeding zonder de planeet verder onder druk te zetten.   

Glastuinbouw de oplossing
Het hele jaar door groente en fruit kweken, ongeacht de buitentemperatuur. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar dit is de kracht van kassen. Omdat er minder water en meststoffen nodig zijn om per vierkante meter meer tomaten te kweken, is jouw tomaat ook nog eens minder belastend voor ons klimaat. Zo helpt glastuinbouw meer mensen aan gezonde voeding. 

Er is wel een grote uitdaging in de glastuinbouw: het energieverbruik. Net zoals in een normale groentetuin is zon, warmte en water nodig om jouw tomaat te laten groeien. De kas maakt al mooi gebruik van natuurlijk zonlicht. 

Maar in de wintermaanden is minder zonlicht. Daardoor is energie van buitenaf nodig, net als wanneer je thuis de verwarming aanzet.

Kunstmatige intelligentie in de kas 
Om hier slim mee om te gaan, werkt plantenkenner Source aan een vernuftige oplossing. Source zet kunstmatige intelligentie in om gezonde voeding duurzaam te verbouwen in kassen. Het slimme programma geeft telers advies hoe ze jouw komkommers en tomaten zo efficiënt en duurzaam mogelijk laten groeien. Het computerprogramma simuleert hoe planten zich gedragen in verschillende omstandigheden. Zo krijg jij het lekkerste stuk groente in je groentemand, en weten telers precies hoeveel ze gaan produceren en met welke kosten ze te maken krijgen.

Meer kassen, minder werk
Source kent de plant door en door vanwege plantkundige modellen en ‘machine learning’. Dankzij de slimme technologie floreert de productie van groenten en fruit enorm. Daarnaast stelt de technologie telers over de hele wereld in staat om meerdere kassen tegelijk te beheren.

De technologie van Source geeft telers dus superpowers om kassen slimmer te besturen. Dit is niet alleen relevant voor telers in Nederland, maar door deze kennis wereldwijd schaalbaar te maken, maakt Source het mogelijk overal ter wereld op een duurzame manier groente en fruit te verbouwen. Telers kunnen de omstandigheden van de plant beter controleren en kunnen daardoor efficiënter voedsel produceren. Het water en meststof wordt ook nog eens gerecycled, waardoor er geen uitloop is van meststoffen in de natuur. Beter voor de biodiversiteit en gezondheid van de natuur.

Dit alles helpt ook nog eens in de strijd tegen klimaatverandering. Glastuinbouw levert tot 15 keer hogere oogsten op en verbruikt 20 keer minder water dan traditionele landbouw. Groente en fruit hoeft dan ook niet van ver weg te komen. Beter voor het klimaat. Denk je eens in wat een belangrijke rol deze Nederlandse uitvinding kan spelen als de hele wereld ‘het orakel van de kas’ inzet? 

Source werkt samen met bekende Nederlandse telers, zoals Agro Care, een van de grootste tomatentelers ter wereld. Met de hulp van Source kan de tomatenteler meer groente en fruit verbouwen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot klein houden. Zo zorgen ze voor maximale voedselvoorziening met minimale milieu impact. Een missie en scale-up waar we allemaal achter kunnen staan. 

Voedselonzekerheid is één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Aandacht voor tech als oplossing is nodig zodat Rien de impact blijft maken die wij nodig hebben. Deel daarom dit verhaal met #techofjeleven.

 

    Wist je dit al over glastuinbouw? 

  • Dat Nederland de grootste exporteur van tomaten ter wereld is? En dat we naast tomaten ook heel veel paprika's en komkommers telen?

  • Ruim 60.000 Nederlanders werken in de glastuinbouw en er wordt jaarlijks voor ruim 4,5 miljard euro aan groente, fruit, planten en bloemen geproduceerd in de kassen.

  • Denk je wel eens aan waar je bananen en avocado's vandaan komen voordat ze op je bord belanden? Ze moeten vaak honderden kilometers reizen, en dat is nogal een tocht.

  • Wat als we onze exotische vrienden gewoon hier in Nederland konden kweken, in onze eigen glastuinbouw? Zou dat niet beter zijn voor het klimaat?

    Wist je dit al over glastuinbouw? 

  • Dat Nederland de grootste exporteur van tomaten ter wereld is? En dat we naast tomaten ook heel veel paprika's en komkommers telen?

  • Ruim 60.000 Nederlanders werken in de glastuinbouw en er wordt jaarlijks voor ruim 4,5 miljard euro aan groente, fruit, planten en bloemen geproduceerd in de kassen.

  • Denk je wel eens aan waar je bananen en avocado's vandaan komen voordat ze op je bord belanden? Ze moeten vaak honderden kilometers reizen, en dat is nogal een tocht.

  • Wat als we onze exotische vrienden gewoon hier in Nederland konden kweken, in onze eigen glastuinbouw? Zou dat niet beter zijn voor het klimaat?

Lees ook